Volební kultura neexistuje. Ale mohla by!

27. 05. 2010 10:07:00
Země má takovou politickou kulturu, jakou si zaslouží. V našem případě to v poslední době znamená hlavně hulvátskou. Jsme všichni opravdu takoví? Proč by to nemohlo vypadat alespoň trochu lépe?

Nejen ČSSD a ODS, ale i další politické strany se dlouhodobě potýkají s personální krizí. Kde brát osobnosti, které se neušpinily v minulém režimu a které se nezapletly do nějaké té korupční aféry současnosti? Tak jsme se od všehoschopných mladých premiérů přes éru nenápadných a šedivých politiků špidlovského typu dostali do aktuálního stavu, kdy stranickou politiku prosazují lídři obklopení bezskrupulózním byznysem, kteří pro nějakou tu nadávku nebo osočení nechodí daleko.

Vystupování většiny českých politiků v poslední době nezapřelo inspiraci totalitním režimem. Ať už to byl již bývalý lídr ODS Mirek Topolánek, kterému občas utekla lehce mrazivá německá fráze o noci dlouhých nožů, případně o tom, že jednou přijde soudný den..., nebo Jiří Paroubek a David Rath, kteří, mají-li šanci, nesmlouvavě v praxi uplatňují ultrapopulistické myšlenky kombinované se strašením a vyvoláváním atmosféry nepřátelství.

Postupné uvolňování jakýchkoliv mravních zásad vedlo tedy k dnešnímu stavu, kdy předvolební kampaň existuje již prakticky jen ve své negativní formě. Vždyť si spočítejte, kolik ve svém okolí uvidíte billboardů, které osočují politické konkurenty. Naši vrcholní politici by se mohli něco přiučit ve Velké Británii. Pokud tam totiž někdo vytiskne leták, billboard nebo prostě jakýkoli materiál s negativním předvolebním sdělením, musí tam být uvedeno, kdo tuto aktivitu inicioval. Voliči si tak můžou udělat následně sami obrázek, který z těch dobráků je větší křivák.

A přitom víme, že to jde i jinak. Nedávno v Británii vyhrála volby po mnoha letech pravicová - Konzervativní strana. Samotná výměna stráží proběhla po anglicku, tedy klidně a s noblesou. Labourista Gordon Brown, dosluhující premiér, se pokusil s liberálními demokraty dojednat pokračování své vlády, ale když to k ničemu nevedlo, jednoduše rezignoval. Následně ihned odjel do Buckinghamského paláce a královně za premiéra doporučil šéfa konzervativců Davida Camerona. Bez plamenných rétorických cvičení prostě uznal porážku. Asi nám to bude znít jako klišé, ale zájmy lidu jsou tam nad zájmy strany nebo hůře, nad osobní ješitností.

Možná je to jen náhoda, ale David Cameron, nový britský premiér, je vzdáleným příbuzným muže jménem Duff Cooper. To byl kdysi jediný kabinetní ministr, který rezignoval z Chamberlainovy vlády na protest proti britskému podpisu Mnichovské dohody, za což mu Edvard Beneš písemně poděkoval. Doufejme, že i my v Česku budeme mít po příštích volbách štěstí na pár podobných politiků jako ve Velké Británii. Raději víc, než míň...

Přijďte k volbám. Každý hlas rozhoduje.

Autor: Václav Horáček | čtvrtek 27.5.2010 10:07 | karma článku: 9.79 | přečteno: 579x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 19.96 | Přečteno: 317 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 914
Mgr. Václav Horáček je starostou města Železný Brod a lídrem kandidátky TOP 09 v Libereckém kraji ve volbách do PS Parlamentu ČR. Je ženatý, má 3 syny (Jakub, Aleš, Matěj) a mezi jeho zájmy patří sport, zejména tenis a lyžování. Jeho životním krédem je - rodina na prvním místě.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...